Friends och Alfons

I höst kommer en spännande nyhet för landets förskolor! Då lanseras Alfons vänskapslåda, ett samarbete mellan Friends och Bok-Makaren. I lådan finns material för att jobba tillsammans med barngruppen för en trygg förskola där alla får och tar plats.

Alfons vänskapslåda riktar sig till pedagogisk personal i förskolan och kan användas som en del av trygghetsarbetet. Metodunderlaget är varierat men genomgående kopplat till figuren Alfons Åberg.

– Vi ville ta fram ett kvalitetsmaterial som håller hög pedagogisk nivå, samtidigt som det känns roligt och enkelt för barn att ta till sig. Alfons är en mycket omtyckt figur och vi tror det här blir ett spännande sätt att jobba med frågor om vänskap och trygghet både för personal och barn, säger Frida Warg, förskoleansvarig på Friends.

Lådan innehåller bland annat Alfons-böcker med handledning, samtalskort, Alfonsdocka, föräldramaterial, ljudböcker och en podcast med Farzad från Barnens Pod. Allt material utgår från förskolans läroplan.

– Utanförskap, rädsla men även vänskap berörs i flera av Gunilla Bergströms berättelser om Alfons Åberg. Mobbning finns i vardagen, i livet, överallt. Lika mycket bland oss vuxna som hos barn. Det är svårt att vara förebild. Att Friends skapar verktyg att jobba med dessa frågor är viktigt och vi är så glada att vara med i detta projekt, Sofia Torell, VD Bok-Makaren.

Alfons vänskapslåda finns tillgänglig från hösten 2015 men kan beställas redan nu genom via info@friends.se.

Jobbar du inom förskolan och vill veta mer eller beställa Alfons vänskapslåda? Maila info@friends.se

Alfons och Viktor