Alfons vänskapslåda till förskolor

Friends lanserar ”Alfons vänskapslåda” för en tryggare förskola tillsammans med Bok-Makaren

På kvalitetsmässan i Göteborg lanserar Friends ”Alfons vänskapslåda”. Materialet i lådan hjälper pedagogisk personal i förskolan att, tillsammans med den populäre figuren Alfons Åberg, arbeta med frågor som rör trygghet, vänskap och känslor. Projektet är ett samarbete mellan Friends och Bok-Makaren, rättighetsbolaget bakom Alfons Åberg.

* Det räcker inte att vuxenvärlden vet att alla barn är lika mycket värda. Barn måste också veta det. Det är så vi skapar en trygg miljö för barn, där alla är del av en gemenskap och där kränkningar inte får spelrum. Med Alfons vänskapslåda kan vi ta ett steg närmare en trygg förskola där alla får och tar plats, säger Frida Warg, metodansvarig på Friends.

Materialet i ”Alfons vänskapslåda” utgår från förskolans läroplan och fokuserar på att stärka och utveckla barns empati. Som stöd för arbetet finns Alfonsdocka, böcker, samtalskort, föräldramaterial och handledning för personalen. Lådan innehåller också ett specialavsnitt av Barnens pod med Farzad Farzaneh, som många barn känner igen från Barnkanalen.

* Vi är glada för att böckerna om Alfons Åberg används för att tala om vänskap och utanförskap. Författaren Gunilla Bergström har inte skildrat några söta sagofigurer. Barn kan känna igen sig i Alfons. Alfons är bara en vanlig kille, som ibland är rädd, feg och bråkig. Men också en kille som vågar stå för sina känslor, gå emot fördomar och grupptryck, säger Sofia Torell, VD på Bok-Makaren.

Alfons_vaska-1_PA